В ЄС виробництво цукру в 2023/24 збільшиться на 6%, але запаси залишаться дефіцитними

06.07.2023 | 08:13

У 2023/24 МР в ЄС очікується, що виробництво цукру зросте більше ніж на 6%, порівняно з попереднім роком, — до 15,5 млн т, але запаси на кінець сезону залишаться невисокими через зниження імпорту та збільшення експорту, повідомила Європейська Комісія, передає Nasdaq.

Низький рівень запасів та підвищені витрати на енергоємну цукрову промисловість підняли середні ціни на білий цукор до рекордних висот у Європі.

Прогноз Комісії з виробництва цукру в блоці з 27 країн був пов'язаний з різким збільшенням площі цукрових буряків у Польщі, що більше ніж компенсувало зниження площ у Франції та меншою мірою у Німеччині, двох найбільших виробників.

У звіті, опублікованому на своєму сайті, Комісія прогнозувала, що імпорт цукру в ЄС у сезоні 2023/24 МР скоротиться до 2,65 млн т з 3,15 млн т у 2022/23 МР, але все ж таки буде вище 2,28 млн т, імпортованих у 2021/22 МР.

Імпорт з України різко зріс після того, як блок зняв тарифи, склавши 345 282 т цукру між жовтнем 2022 року та травнем поточного року, порівняно з 12 448 т за той же період попереднього року, показали дані митниці ЄС. З цього обсягу 31% надійшло до Румунії, а 12% – до Польщі.

У той же час очікується, що експорт цукру з ЄС відновиться в 2023/24 МР, настільки, що блок очікує закінчити наступний сезон із запасами майже такими ж низькими, як цього року, 1,35 млн т, порівняно з 1,31 млн т, повідомила Комісія

У даних, опублікованих на своєму сайті, Комісія повідомила, що середня ціна на білий цукор ЄС у травні становила 814 євро ($887.18) за тонну, що на 80% більше, ніж роком раніше.

Джерело

Другие новости раздела

Последние новости